Sunday, November 18, 2007

Tanathos på nettet

Tanathos står som motsetning til libido hos Freud, og denne driften forklarer menneskets tiltrekning til selvdestruktivitet og generelle jævelskap. Det er ikke dirkekte mangel på eksempler på denne oppførselen, og den florerer også på nettet.

Viljen til å ødelegge
Et av de bedre eksemplene på nettbasert thanathos er såkalte sjokksider. Det er et fenomen hvor noen får den glimrende ideen å lage en nettside som har som formål å vise et ekkelt bilde eller filmklipp til så mange som mulig. Selve materialet har gjerne noe med fantasifull seksualitet å gjøre, og nettstedet har gjerne en adresse som i minimal grad advarer om innholdet. Et eller annet sted, så sitter det noen og godter seg over alle de brekningsfornemmelser som har kommet som følge av Goatse, og et annet sted har noen det ustyrtelig morsomt med å tenke på alle som blir forferdet over Meatswing.

Viljen til å ødelegge seg selv
Mens noen trives med å påføre andre selsomme opplevelser, så er de som mer enn gjerne utsetter seg for dette langt fra noen truet dyreart de heller. Det kan gjerne gå sport i å finne de mest forstyrrende informasjonsbitene på nettet. Noe nyere er fenomenet hvor man legger ut reaksjonene sine på nettet, som i eksemplet 2 girls 1 cup. Disse sjokksidene blir frivillig oppsøkt av de Freud ville beskrive som tanathos-drevete. Det er også noe macho over det å utsette seg den psykiske smerte mange av disse sidene kan påføre, en tendens industrialisert i Jackass og lignende.

”Hva er det de gjør?!”
Sjokk, vantro og voldsomme brekninger er naturlige reaksjoner for de fleste mennesker som utsettes for den destillerte jævelskapen nettet kan frembringe. Dernest kan en spørre som hvem disse menneskene er. Programlederen for fear factor i USA, et program som selv utnytter tanathos-driften i publikum og deltagere, blir tydelig rørt av jentene som ble nevnt, og lurer på hvilket narkotikum de får betalt for tjenestene sine i. Et annet eksempel er Bumfights, hvor hjemløse og narkomane får noen få dollar for å slå hverandre helseløs og ellers nedverdige seg på det groveste, iscenesatt av amerikansk middelklassekids selvsagt. Å tenke på dette gjør naturlig vis ikke alt vi har snakket om noe lettere å takle, men mye verre.

No comments: