Monday, November 5, 2007

Den kollektive opplevelsen

Noe av det dypt fascinerende med nettet er at det er vanskelig, om ikke komplett umulig, å utøve noen form for sensur, der være seg basert på religiøs fundamentalisme eller en vurdering av hva som er best for menneskeheten som helhet. Med hensyn til sistnevnte, skulle kanskje informasjonsbiten denne artikkelen behandler vært ettertrykkelig destruert.

The horror
Det er snakk om det hittil skitneste videoklippet som har vært i allment omløp. Jeg mistenker at vi muligens kan snakke om et perspektiv av typen "all tidligere menneskelig erfaring". Om man har sett "Cigarette burns", så vet man hvor dypt inntrykk film kan gjøre. Det er riktig nok ingen ofring av engler i det aktuelle klippet, men man kan på overbevisende måte hevde at det er mye verre. Forstått innenfor sine egne rammer, er klippet et mesterverk, men få av oss er i stand til å sette oss inn i disse rammene. De aller fleste vil heller få en følelse av at universet på en eller annen måte er ødelagt. Du vil aldri blir den samme igjen.

Herregud, nå kommer det:
"Two girls, one cup" starter som hvilket som helst annet klipp av lesber i erotisk aksjon, men tar fort en vending som ikke kan kalles annet enn anal. Et halvlitersglass fylles opp med avføring, hvorpå dette puttes inn i det som i denne sammenhengen blir helt feil ende. På dette tidspunktet kommer brekningene hos de fleste, skuespillerne inkludert. Lettfordøyd helfordøyd materie kastes opp av den ene, inn i den andres munn. Kvalmen er komplett.


Reaksjonene
Om man ikke har sansen for studier i ytterpunktene av menneskelig adferd, så kan man finne mye større glede i kulten som har vokst frem rundt klippet. Med fremveksten av videoen på nettet, kom noen glupinger på at de kunne filme reaksjonene på dette klippet. Det er derfor steder som youtube er fulle av sjokkerte og brekende amerikanere, som om det ikke var nok av dem fra før. College Humor har sådan en fast spalte, hvor "Ukens reaksjon" presenteres. Her varierer det fra mild latter til brekninger, og det finnes sådan kunstneriske fortokninger av fenomenet.

Fellesskapet
Det er fantastisk å se hvordan dette blir gjort til stor underholdning, og det er godt å vite at det faktisk er andre som blir dypt beveget av filmklippet. Her får hele internettsamfunnet tatt del i en kollektiv opplevelse, hvor samtidlige formodentlig opplever det samme. To lesber som spiser og kaster opp bæsj har gjort internettsamfunnet til et varmere sted å være.


En av de mange reaksjonene på filmen:


Kunstnerisk fortolkning, eventuelt psykologisk bearbeiding:

No comments: