Wednesday, December 26, 2007

Tabbekvoten

Når en sier at nettet er et veldig demokratisk medium, så er det i de fleste tilfeller snakk om mulighetene til å selv bidra og å selv velge ut informasjonen som dukker opp. Dette er da i forhold til alt fra bøker til kino, der noen har laget noe, og du som bruker ikke har noen mulighet til å gå dypere, følge sidespor, finne noe helt annet osv. På youtube kan du se det samme klippet om og om igjen, om det er det du ønsker. Det er mye vanskeligere om det er en sak som kun var tilgjengelig på 19-nyhetene. Dette åpner for besettende oppførsel, og legger en del føringer for hvordan folk blir husket.

Så du det..?
Det er her tabbekvoten kommer inn. For mens nyhetsankre, kjendiser og alle andre i verden bare for 10 år hadde muligheten til å starte på nytt etter en flau hendelse, er ikke dette en luksus dagens mennesker kan unne seg. Om du gjør noe dumt, og dette blir lagt ut på nettet, bør du belage deg på at dette blir liggende der permanent. Og det er selvfølgelig mye mer sannsynelig at det kommer på nettet i utgangspunktet, om vi snakker om en person med den minste grad av kjendisstatus. Politikere som plukker nese, kjendiser som mister besinnelsen og de nevnte nyhetsankre. Når det så lekkes ut på nettet, sprer det seg ikke bare veldig fort fra et sted, men folk kopierer det og legger det ut på sine egne og andres nettsteder, slik Cory Doctorow påpeker i en av tekstene sine, hvor det blir eksemplifisert med at nettet for alltid vil måtte leve med Paris Hiltons kjønnsorgan.

Igjen og igjen og igjen
Før ville altså en TV-vert som tabbet seg ut, "slippe" ved at glippen sannsynelig vis kun ville bli vist på julebordet, eventuelt en "crazy special", mens hun eller han nå ser tabben få sitt eget liv på nettet. For ikke bare sprer det seg, men det muterer også. Ta min favoritt, Miss Teen Carolina:



Hun tabbet seg mildt sagt ut, og takket være internett så får alle som ikke ser på slke programmer det med seg. Og de kan se det så mange ganger de bare vil. Så er det før eller siden nødt til å bli så mange som ser den, at folk begynner å referere og parodiere det. Slik som for eksampel dette:



Hvorfor det er akkurat det at mennesker tabber seg ut som fenger slik, blir et psykologisk spørsmål. Alt jeg vet, er at at moralen i dette må bli: Ikke drit deg ut foran kamera! Det vil i såfall bli alt nettet husker deg for.

1 comment:

Anonymous said...

Oh my GOSH! Jeg holdt på å dø av latter da jeg så de nyhets-blooperne! Takk gudene (og Al Gore) for den gaven som er internett!