Thursday, November 8, 2007

Internett som rop om hjelp

I går, onsdag 7. november, ble Finland rammet av fenomenet skoleskyting. Denne gangen døde 8 personer, inkludert skyteren. Psykologien hos en slik person blir et stort spørsmål, men behovet for å markere seg, eller å utføre det som gjerne kalles ”rop om hjelp” synes å være tilstede hos flere av skyterne. Colombine-skyterne hadde i lengre tid tydelig markert et ønske om å være outsidere, med outert klesstil og uttalte fantasier om å drepe. Gjerningsmannen ved Virgina Tech hadde i lengre tid lever skriveoppgaver med urovekkende innhold, og han sendte videoer med sitt ”manifest” til nyhetsbyråer. Mannen ved Jokela valgte seg youtube som media.

Vold og oppmerksomhet
Kan det være så viktig å bli sett, at man tyr til disse metodene for å få oppmerksomhet? Psykoser ligger som regel grunnlaget, men hvorfor denne mediafikseringen? Stephen King hadde en analyse av Virgina Tech-tragedien, der han påpekte sammenhengen mellom antall skoleskytinger og oppmerksomheten skyterne får. Som de aller fleste sosiale fenomener, blir også skoleskytinger etterapet. Det er ikke sikkert vi ville hatt like mange av disse tragediene om fokuset på trenchcoat-mafiaen hadde vært tonet ned.

Oppmerksomhet på nettet
Men hvordan toner man ned ting på nettet? Det er rett og slett umulig. Det vil alltid finnes en mulighet til å laste opp tekst, bilde og video, som igjen vil bli spredd av andre. Og hva gjør man når man kommer over noe slikt? Hvem skal kunne avgjøre hva som er virkelig, og hva som er tilgjort? Du har de som uttrykker seg for å få oppmerksomhet, de som utleverer seg i håp om å få hjelp (dikt.no er en norsk side som opplever mye av dette) og de som rett og slett vil spre et voldelig budskap. Ingen kan stoppe dem. Men på samme måte som ingen kan stoppe budskapet, er det også vanskelig, for ikke å si meningsløst, å begrense hvem som skal få se det. Så lenge det ikke blir umulig å finne identiteten til vedkommende, kan psykologer, lærere, foreldre og andre omsorgspersoner også få tilngang på informasjonene. Skyteren i Finland signerte budskapet sitt med sitt eget navn.

No comments: