Tuesday, November 6, 2007

Du skal ikke tro du er noe




Aleksey Vayner gjorde den tabben å lage en åpenbart overdreven jobbsøknad, som i tillegg til å være så ettertrykkelig virkelighetsfjern også var ufrivillig morsom. Slikt blir det internettfenomener av. Videoen som har blitt enormt populær, var i utgangspunktet en del av en over-the-top jobbsøknad, som ble sendt av Yale-studenten til en av de største finansfirmaene i USA. Hvem som lekket videoen til nettet, og til millioners store glede, ble etterforsket, men personen ble ikke funnet.

Meme etter oppskriften

Videoklippet illustrer hvordan internettfenomener utvikler seg på en skremmende presis måte. Det startet som en vits sendt på mail fra forretningsmann til forretningskvinne, og etter ble nedslagsfeltet utvidet fra denne yrkesgruppen, til å gjelde deres familie og venner. Antall personer med tilgang til videoen øker så eksponentielt, til et gitt punkt hvor mainstream medier og store internettsider plukker opp saken, hvorpå informasjonen sprees i kosmiske dimensjoner.

The twist

Ulikt en del andre internettfenomener, er dennes hovedperson en som slettes ikke ønsker at denne informasjonen skal sprees. Sannsynelig vis har Aleksey i et øyeblikk av selvinnsikt innsett av videoen kanskje kan virke noe overdrevent. Kanskje. Han tok opp kampen med en av de første som publiserte videoen, ivygateblog.com, noe som kun evnet å gjøre vondt verre. Hans trusselbrev ble publisert og ettertrykkelig spottet. Impossible is nothing, indeed.

Kultus

Vayner fikk en kult som utviklet et mytos som ligner mye på det som omgir Chuck Norris. Ikke bare er han dreven i mursteinsknusing, men har også gått seirende ut ev en hemmelig tibetansk kampsortturnering. Det hysterisk fascinerende med dette, er spørsmålet om hvilke løgner som er fabrikkert av Aleksey selv, og hvilke andre har kommet opp med. Ingen kan være helt sikker.

No comments: